
De ui is gewoon maar zo geniaal een echte Genius Food
Ui bevat Quercitine: een antioxidant die gunstig is voor hart en bloedvaten.
100 gram ui bevat evenveel vezels als 1 snee bruinbrood. Goed voor de stoelgang.
Ui is een lekkere smaakmaker.
Ui is een goede bron van vitaminen en mineralen zoals: Vit. C, Kalium, Fosfor, Calcium en Magnesium.
Ui werkt ontstekingsremmend
Ben je verkouden leg dan een halve ui naast je bed, het houdt jouw neus open, zodat je beter slaapt.
Gezondheidswaarde 7.2 (voedingswaardetabel.nl)
Recept: Uiensoep
50 gram boter
2 eetlepels olijfolie
Thijm 1 eetlepel
2 laurierblaadjes
6 teentjes knoflook (gepeld en geplet)
5 rode uien (schil eraf en in plakken snijden)…
3 grote gele uien (onze gewone ui) (schil eraf en in plakken snijden)
3 sjalotten (schil eraf en in plakjes snijden)
300 gram prei (Snij de prei ringen en was erna goed)
2 liter bouillon (gemaakt met blokjes of vers)
Zwarte peper
Zeezout
Doe de boter en de olijfolie,thijm, laurier en de knoflook in een pan met een dikke bodem,
Meng dit door elkaar en voeg de uien, sjalotten en prei toe. Breng dit mengsel op smaak met zout en peper.
Zet dit op een laag vuurtje en doe de deksel op de pan en laat dit geheel sudderen. Roer regelmatig zodat er niks aan de bodem blijft plakken.
Haal naar 30 min de deksel eraf en laat het nog zo’n 20 min doorsudderen zonder deksel totdat alles zacht en goudbruin is.
Roer af en toe om aanbakken tegen te gaan.
Als alles zacht en licht bruin is, voeg je de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook.
Als het kookt zet je het vuur weer lager en laat je het 10 – 15 min zachtjes koken. Haal dan de laurierblaadjes uit de soep.
Proef de soep en voeg naar smaak nog peper en zout toe.
Je kan brood met kaas erop grillen, maar aangezien ik geen brood meer eet, is geraspte oude kaas erop voor het serveren ook een optie.
Bron: Een beetje van mezelf en van Jamie Oliver
Reacties