
Gezondheidsinformatie over de Broccoli
Broccoli is lekker en gezond en valt onder Super Food.
Voor mij valt die onder Genius Food want ondanks zijn kwaliteiten is hij nooit arrogant geworden.
Het bevat o.a. :
- Polyfenolen: Beschermen het lichaam tegen vrije radicalen
- Vitamine K: helpt bij de bloedstolling
- Betacaroteen: Wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Goed voor het gezichtsvermogen, botten, tanden, huid en haar.
- Luteine/Zeaxanthine: Helpen het netvlies in goede conditie te houden.
Gezondheidswaarde 9.2 (voedingswaardetabel.nl)
Broccoli uit de oven met knoflook en citroensap (bijgerecht):
Ingredienten:
1 broccoli (in roosjes)*
olijfolie (1 el)
Zout
Peper
1 knoflookteen
Citroensap (1/2 el)
Voorverwarm de oven op 200 graden
Doe de broccoliroosjes in een ovenschaal of bakplaat en sprenkel daar de olijfolie over, voeg zout en peper naar smaak toe.
Pers een knoflookteen uit over de broccoli, mix dit allemaal, verdeel hierna de broccoli goed in de schaal.
Doe het in de over voor zo’n 15-20 minuten tot de broccoli beetgaar is.
Sprenkel er dan citroensap over.
*NB: De stronk na de broccoli is ook eetbaar en bevat blijkbaar de meeste vitamines. Schil de stronk met een dunschiller en snij het op grootte die jij gemakkelijk vindt.
Als je de stronk gebruikt in dit recept, moet je de ingredienten een beetje aanpassen.
Eet smakelijk!
Als kind kreeg ik al de geschilde “stam” van bloemkool. En ook nu nog snijd ik de schil van de stam van zowel bloemkool als brocolli af tijdens het schoonmaken en peuzel die lekker op uit het vuistje tijdens het koken 🙂
ja enorm lekker. Ik doe nu precies hetzelfde tijdens het koken!