Jodium is een belangrijk mineraal, voorkom een tekort!

Home » Informatie over voeding » Jodium is een belangrijk mineraal, voorkom een tekort!
Kelp een bron van Jodium

Wat hebben brood en Jodium met elkaar te maken?

Als vervolg op mijn artikel over brood van vorige week, schrijf ik nu over Jodium. Dit wordt voornamelijk een theoretisch artikel. Ik heb geprobeerd om de informatie die over Jodium verkrijgbaar is hieronder zo goed mogelijk samen te vatten.

Als je kiest om minder of geen brood meer te eten, kan het zijn dat je een Jodium tekort krijgt.  Brood wordt namelijk verrijkt met Jodium door middel van bakkerszout. Dit geldt natuurlijk alleen voor bakkers die dit zout gebruiken. Vraag dit na bij jouw bakker. Vroeger hadden veel mensen een Jodium tekort en daarom werden in 1968 bakkers verplicht om Jodium aan hun brood toe te voegen. Vanaf 1999 is deze verplichting opgeheven, maar de meeste bakkers gebruiken dit zout nog. Ook wordt er Jodium aan keukenzout toegevoegd (JOZOzout).

Hoe belangrijk is Jodium?

Jodium is een belangrijke bouwstof voor het schildklierhormoon. Dit hormoon is onmisbaar voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel (waaronder de hersenen) en het op peil houden van de stofwisseling. Bij een tekort aan Jodium moet de schildklier harder werken en het gevolg kan zijn dat die opzwelt. Deze aandoening heet Struma of Krop.  De zwelling bevindt zich in de nek en kan van grootte verschillen.

Een tekort aan Jodium kan op korte termijn klachten veroorzaken zoals: moeheid, futloosheid, traagheid van reacties, kouwelijkheid. Op langere termijn kan men last hebben van gewichtstoename , haaruitval, stoornissen in de menstruatie en/of vruchtbaarheid, spierkrampen en gewrichtsklachten.

Bij kinderen kan een tekort ook leiden tot een groeiachterstand , een verminderd leervermogen, en – in uitzonderlijke gevallen- tot dwerggroei (cretinisme)

Wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) van Jodium.

De gezondheidsraad heeft geen dagelijkse aanbevolen hoeveelheid opgesteld, maar het Voedingscentrum houdt de Scancinavische richtlijn aan:

Voor kinderen is die:

6-11 maanden  50 mcg = microgram
1-2 jaar              70 mcg
2-5 jaar             90 mcg
6-9 jaar            120 mcg

Mannen vanaf 9 jaar: 150 mcg
Vrouwen vanaf 9 jaar: 150 mcg
Uitzonderingen:  Zwangere vrouwen: 175 mcg en Vrouwen die borstvoeding geven: 200 mcg.

Kan je ook te veel Jodium innemen?

Een teveel aan Jodium is voor de meeste mensen geen probleem, behalve mensen die een schildklierafwijking of een Jodium tekort hebben. Die kunnen gevoelig reageren op een te grote inname van Jodium. Klachten kunnen zijn: slapeloosheid, nervositeit, toename van eetlust en gewichtsverlies.

Voor een veilige inneming van jodium zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA 2006) de volgende bovengrenzen vastgesteld:

  • 200 microgram per dag voor kinderen van 1-3 jaar
  • 250 microgram per dag voor kinderen van 4-6 jaar
  • 300 microgram per dag voor kinderen van 7-10 jaar
  • 450 microgram per dag voor kinderen van 11-14 jaar
  • 500 microgram per dag voor kinderen van 15-17 jaar
  • 600 microgram per dag voor volwassenen

Voedingswaren die Jodium bevatten:

Hieronder vind je een lijst met voedingswaren die Jodium bevatten, Ik heb de hoeveelheid in microgram (mcg) waar mogelijk vermeld:

  • Keltisch zeezout (gewoon zeezout bevat weinig tot geen Jodium)
  • Jozo zout (hier zijn wel alle andere vitaminen en mineralen verwijderd) 1 theelepel (2 gram) 100 mcg jodium.
  • Brood (3 sneetjes 90 mcg aan jodium) Dit geldt voor bakkers die bakkerszout gebruiken.
  • Ei  (35 mcg)
  • Spinazie
  • Asperges
  • Tomaten
  • Knoflook
  • Sla
  • Groene paprika
  • Ananas
  • Uien
  • Champignons
  • Aarddappelen (60 mcg per aardappel)
  • Melkproducten (125 gram Yoghurt 90 mcg, 1 glas melk 55 mcg)
  • Aardbeien (1 portie 10 % van je dagelijkse hoeveelheid Jodium)
  • Pinda’s en andere soorten gezouten noten (om ervoor te zorgen dat je niet te veel zout inneemt,  wees matig met gezoute noten)
  • Zeealgen (kelp (zie foto), arame, hiziki, kombu en wakame)
  • Zeevis (kabeljauw, koolvis, schelvis) 100 gram Kabeljauw 110 mcg
  • Schelpdieren

Alle bovenstaande groenten/fruit bevatten zo’n 32 mcg per 100 gram, behalve de aardappel die bevat meer Jodium.

Het was lastig om goede exacte jodiumgehaltes te vinden, bovenstaande lijst heb ik via verschillende internetsites bij elkaar gesprokkeld.

Er zijn Jodiumsupplementen(bijvoorbeeld Kelp) verkrijgbaar, maar ik raad je aan het etiket goed te lezen voor de exacte hoeveelheid microgram Jodium per pil of druppel. Ben dus voorzichtig met Supplementen die veel Jodium bevatten!

NB: Mocht je lijden aan een van de klachten die ik in mijn artikel genoemd heb. Raadpleeg dan altijd eerst jouw huisarts!

Heb je nog vragen of wil je meer weten, naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met me op.

 

Bronnen: Voedingscentrum.nl, www.voeding-visie.nl, www.jodiumtekort.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl, www.iodine-resource.com

Deel dit artikel met je vrienden!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *