Blijf van mijn Boterham!

Home » Informatie over voeding » Blijf van mijn Boterham!
Brood gezond of niet?

Brood in opspraak!

Voor de meeste mensen een raar iets, want we hebben geleerd dat brood gezond is.
Oftewel: Brood, daar zit wat in??!!
Volgens het Voedingscentrum is het een bron van vezels, vitamines en mineralen.
Ze gaan hier wel uit van volkoren- of meergranenbrood.

Toch schrappen steeds meer mensen brood uit hun dieet en ik ben er een van.

Redenen om brood uit jouw dieet weg te laten:

Het boek Broodbuik van William Davis bracht een grote kentering in het denken dat brood gezond is.
Volgens hem is het de oorzaak van verschillende ziektes, ons toegenomen gewicht en werkt het verslavend.
Davis zegt dat de tarwe in de Verenigde Staten zo gemodificeerd is dat het niet meer gezond is voor ons lichaam. Maar ook onze tarwe wordt genetisch gemanipuleerd.

De Paleoleefstijl adviseert  je ook om geen brood meer te eten.
Het paleo dieet is gebaseerd op wat we in de steentijd aten, toen we nog jagers en verzamelaars waren. Dit eten bestond voornamelijk uit: vlees, vis, ei, groente, fruit, noten en zaden. Zij zeggen dat ons lichaam geen tarwe kan verdragen, omdat we daarvoor relatief te kort tarwe eten. De aanpassing van ons lichaam heeft nog geen plaats kunnen vinden.

Nu eet ik zelf al enige tijd geen brood of andere tarwe producten meer en het gaat prima met me.

Waarom eet ik geen brood meer?

Ik had na het eten van brood (ongeveer een uur na mijn lunch) minder energie. Een zogenaamde afterdinner dip die de rest van de dag aanhield. Omdat ik me daar niet lekker bij voelde en ik wilde weten of brood daarvan de oorzaak was, heb ik het voor 1 maand uit mijn dieet gelaten. Na die maand heb ik een test gedaan en weer brood gegeten tijdens de lunch. Het gaf weer dezelfde reactie die ik die afgelopen maand niet ervaren had.  Ik laat tarweproducten nu links liggen.

Als vervanging ben ik meer peulvruchten, quinoa, boekweit, gierst, zilvervliesrijst, bessen, frambozen, noten en zaden gaan eten. Dit zijn goede bronnen van vezels, vitaminen en mineralen.

Nu ben ik nog aan het onderzoeken of je door het weglaten van brood uit je dieet een jodium tekort kan krijgen, omdat aan veel brood bakkerszout (zout verrijkt met jodium, zoals JOZO zout) wordt toegevoegd. Dit is gedaan omdat vroeger veel mensen een jodium tekort hadden. Mijn volgende artikel zal ik hieraan wijden.

Mag ik nu echt geen brood meer eten?

Het beste dat je kan doen is naar jouw lichaam luisteren  door jouw reactie op brood en andere tarwe producten zelf te testen.
Mijn advies is dat je  voor 1 maand geen tarwe producten meer eet, dus ook geen pasta. Plan dit goed en kijk hoe jij je voelt.
Voel jij je beter en energieker en verdwijnen vage klachten en val je kilo’s af?  Of merk je geen verschil?
Ga dan naar een maand bijvoorbeeld weer brood of pasta eten en ervaar de reactie van jouw lichaam. Dan kan je een conclusie trekken.

Mocht je deze keus te drastisch vinden, probeer dan in ieder geval volkorenbrood te eten en het liefst van een biologische bakker die oude graan soorten gebruikt.

Speltbrood is om die reden in opmars, omdat het een niet zo veel gebruikt graan is en wordt minder of niet gemanipuleerd. Buiten Spelt zijn er meer oude graansoorten verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld: Kamut, Emmer, Eenkoorn.

Bij de http://www.biobakker.eu maakt men broden met deze oude graansoorten bij hen kan je opvragen bij welke winkel ze in jouw buurt leveren en hun hele assortiment staat op hun site.

Varieer ook meer in de keuken en eet bijvoorbeeld meer gedroogde peulvruchten of quinoa. Verandering van spijs doet eten.

Mocht  je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact met mij op.

 

Deel dit artikel met je vrienden!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *