Waarom gedroogde peulvruchten eten?

Home » Informatie over voeding » Waarom gedroogde peulvruchten eten?

Als kind maakte mijn moeder vaak eten met gedroogde peulvruchten.
Ik zie nog de pakken van Silvo voor me.  Ze maakte bijvoorbeeld: heerlijke witte bonen soep, witte bonen en snijbonen (ze noemde dat blote kindjes in het gras), linzensoep, chili con carne… enz
Vaak gebruikte ze daarvoor een snelkookpan dat ik me als wonderding herinner. Het maakte van die leuke geluidjes.

Gedroogde peulvruchten zijn langzaam uit mijn dieet gegaan en ik ben nu met een inhaalslag begonnen.
Omdat ik weinig tot bijna geen brood meer eet, dat veel vezels bevat, ben ik op zoek gegaan naar een andere bron van vezels. Gedroogde peulvruchten blijken een erg goede bron te zijn.
(bv: witte bonen, akidobonen, kidneybonen, bruine bonen, linzen..enz)
Maar voordat ik ze weer aan mijn voedingspatroon voegde, leek het me verstandig om er meer over te lezen, zodat ik de voor- en nadelen weet.  Ik heb ze hier op een rijtje gezet:

Voordelen:

• Ze zijn zeer lang houdbaar.
• Het is een goede vleesvervanger vanwege de hoeveelheid eiwitten en B-vitamines.
• Ze bevatten koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, en fosfor.
• Bevat veel vezels (voor een goede darmwerking).
• Weinig calorieën, maar geven wel een vol gevoel.

Nadelen:

• Sommige mensen zijn overgevoelig voor peulvruchten (Favisme genaamd) zij hebben een tekort aan een bepaald enzym waardoor de peulvrucht niet goed afgebroken wordt. Zij kunnen bloedarmoede krijgen, door de peulvruchten goed te koken kan dit voorkomen worden.
• Ze bevatten nikkel en als je allergisch voor nikkel bent is het beter om ze niet te veel te eten.
• Kunnen winderigheid veroorzaken. Als je daar veel last van hebt, is het aan raden om geen grote hoeveelheden tegelijk te eten.
• Ze bevatten een natuurlijk gif, lectine.  Daarom moet peulvruchten nooit rauw eten, maar altijd weken (min 12 uur) en minimaal 10min koken. Rauw kunnen ze schadelijk zijn!!
• Ook kunnen ze schimmels en bacterien bevatten, maar door ze grondig te koken (wat sowieso moet) zullen die worden verwijderd.
• Lange bereidingstijd.
Ja, zo zijn zijn er best nog wel wat nadelen. Maar zolang je natuurlijk niet allergisch bent dan wegen die niet op tegen de voordelen. Ik heb ze aan mijn dieet toegevoegd en ik merk duidelijk de voordelen ervan. Na het eten van bijvoorbeeld linzensoep voel ik me vol, maar energiek.
Mijn lichaam vertelde me: dat was lekker.

Nu kan je ook peulvruchten eten uit potten of blikken en dat maakt het koken een stukje sneller. Maar ik weet niet wat er allemaal in zit. De indredienten staan erop, maar hoeveel zout er bijvoorbeeld is toegevoegd weet ik niet. Bij gedroogde peulvruchten kan ik die toevoegingen zelf bepalen.

Dus ondanks de lange bereidingstijd (ik heb nog geen snelkookpan!) heb ik de gedroogde peulvruchten aan mijn dieet toegevoegd. En omdat op het internet zulke lekkere en simple recepten te verkrijgen zijn, vind ik het koken ervan steeds leuker en gevarieerder worden. Ik kan het dus iedereen aanraden. Eet smakelijk!

 

Deel dit artikel met je vrienden!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *